dijous, 22 de novembre del 2018

El Quadern a la Toscana

Aquest estiu hem passat les vacances a la Toscana, una de les 20 regions que formen Itàlia.

Paissatge de la Toscana, amb San Gimignano al fons

Com els darrers anys vam agafar el cotxe i vam posar rumb a la regió italiana, viatge de dos dies amb aturada a Frejús (França).

Frejús es una petita localitat amb un passat romà on podem trobar les restes (bastant reconstruïdes) d’un amfiteatre, un teatre, i fins i tot part de l’aqüeducte que portava aigua a la vila.

Amfiteatre de Frejús

Després de passar la nit i agafar forces vam fer la resta de viatge fins a la Toscana, passant per la regió de Ligúria.

Regió de ligúria mirant al mar

La Toscana


A la Toscana passaríem al voltant de deu dies per gaudir del paisatge, i com no de la gastronomia italiana. El nostre primer lloc de parada va ser la ciutat d’Arezzo, lloc que vam fer la nostra base durant 3 dies.

La fisonomia dels pobles Toscans són molt semblants entre ells, petites viles que es situen sobre un petit turó amb impressionants muralles que es conserven fantàsticament. Anghiari i Castiglion Fiorentino són un clar exemple.


Anghiari

Castiglion Fiorentino

La Toscana no només és Florència i Pisa (ciutats que ja havíem estat i que no vam voler repetir), sinó que és molt més, i és el que vam voler descobrir en aquest viatge.


Arezzo

Pienza

Petites localitats com Pienza, Montalcino i Certaldo no tenen res que envejar.



Montalcino

Certaldo

A part de visitar pobles petits vam voler dedicar un dia sencer a Siena. Ens havíen parlat molt bé, i la veritat és que no ens va defraudar. Una gran ciutat que pot competir amb Pisa o Flòrencia sense quedar-se gaire lluny. Molt destacable és la Piazza del Campo i el Duomo, catedral consagrada a Santa Maria Assumpta.


Catedral de Siena

Panoràmica de Siena

Després de passar per Arezzo i Siena ens vam endinsar a la Val d'Elsa, lloc que vam fer de base per visitar altres pobles de la Toscana.

Val d'Elsa

San Gimignano, coneguda com la Nova York de la Toscana, va ser una aturada imprescindible en el nostre viatge. De la mateixa manera també vam voler visitar Lucca, la ciutat que té una església en cada cantonada, i no exagerem!


San Gimignano

Lucca

Una vegada visitada la Toscana, podríem dir que començava la tornada cap a casa, però no pas el final del viatge, ja que vam voler parar a les Cinque Terre.

Cinque Terre


S'anomena Cinque Terre (en català: Cinc terres) una part de la costa italiana del mar de Ligúria, a la província de La Spezia. Les Cinque Terre van des de punta Mesca fins a punta di Montenero, i comprèn els pobles de Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore.

El temps ens va acompanyar, així que a part de moure'ns amb el tren local que uneix els pobles, vam poder veure les Cinque Terre des del mar amb un petit vaixell que els uneix.


Vernazza

Monterosso al Mare

El 1997 les Cinque Terre, juntament amb Porto Venere i les illes de Palmaria, Tino i Tinetto, van ser declarades Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.


Porto Venere

Cinque Terre des del mar

Ara si que tocava el moment de deixar Itàlia, així que vam agafar el cotxe i carretera!, passant abans d'arribar a França per San Remo.

San Remo

La següent nit la vam fer a Cannes, ciutat cinematogàfica i de luxe. Ens va donar temps de visitar la localitat i de menjar. Després de voltar 10 dies per pobles petits italians, tornàvem a trepitjar una gran ciutat.

Cannes

Però Cannes no va ser l'única parada francesa. Arles, vila de la Provença, feia temps que li teniem ganes, així que vam aprofitar l'ocasió que estavem per la zona per passar-hi.

Arles té un fort passat romà, es conserva en bastant bon estat un amfiteatre i teatre romà, entre altres edificacions de l'època


Amfieatre d'Arlés

Capturat

El viatge va acabar amb aquesta visita, i ara tocava tornar cap a casa i pensar en propers viatges. Al final van ser 14 dies i més de tres mil quilòmetres.

Resum final

I fins aquí les nostres vivències per terres italianes (i també franceses). Ens veiem en la propera experiència, o el que és el mateix, en la propera entrada del Quadern de viatge.